Gaziantep Depresyon

Telefon: +90 (216) 550 94 95 Telefon: +90 (342) 231 93 73
E-Posta: info@gaziantepdepresyon.com

Depresif Düşünceleri Nasıl Değiştirelim?

Depresif Düşünceleri Nasıl Değiştirelim?

Otomatik düşüncelerimizin farkına varmamız bizi çözüme yaklaştırır. Çünkü bizi üzen, geren, daraltan düşüncelerin ne olduğunu artık biliyoruz. Onları bilmemiz o tür düşüncelerle başa çıkmamızı kolaylaştırır. Artık düşman belli… Şimdi aklımıza gelen bu negatif olumsuz otomatik düşünceleri analiz edeceğiz. Bu tür düşünceler sorular soracağız. Sorgulanmayan her düşünce yaşamını devam ettirir. İlk işimiz bu tür düşünceleri sorgulayacağız. Başlıyoruz.

a- Kanıt- delil nedir?

Aklımıza gelen negatif düşünceye bu soruyu soruyoruz. Örneğin: “Ben üniversite sınavını kazanamayacağım” negatif düşüncesi aklımıza geldi. Hemen “Bu düşüncenin kanıtı nedir, delili nedir?” diyoruz. “Sınavı kazanamayacağımın delili nedir?” “Ee şey… Geçen sefer sınavı kazanamamıştım. Bu seferde kazanamayacağım.” “Geçen sefer sınavı kazanamamış olman bu sefer de kazanamayacağının delili mi? Sorgulanan, irdelenen negatif düşünceler bir süre sonra anlamını yitirir ve bize zarar veremez.

b- Alternatif bir açıklaması var mı?

Bu durumu açıklamak için daha gerçekçi, değişik yorumlar olabilir mi? Çünkü bir olayın bir çok açıklaması olabilir. Çocuk dersaneden çıkmış. Ama eve de gitmemiş. Annesi çocuğa ulaşamayınca krize girmiş. Çığlıklar atıyor ve “Evladımı kaçırdılar kesin” diyor. 10 dakika sonra çocuk eve geliyor. Çocuk otobüse binecek parası olmadığı için yürüyerek eve gelmiş. Çünkü sabah para almayı unutmuş. Annenin ilk yorumu onu olumsuz duyguları yaşamaya sevk etmişti. Bu şıkkı hiç düşünmemişti. Acele karar vermeden önce bir çok alternatifleri düşünmek lazım.

c- Kar ve zarar hesabı yapın.

Böyle negatif düşündüğünüzde, duygularınız ve davranışlarınız nasıl etkileniyor? Sizi daha olumlu etkileyecek bir başka düşünce bulabilir misiniz? “Bu şekilde düşünmemin bana karı ve zararı nedir” diye kendinize sorun. Hatta elinize kalem kağıt alıp yazarak analiz edin. Örneğin: “Üniversite sınavını kazanamayacağım düşüncesini düşünmemin bana karı ve zararı nedir?” diye sorun. Kar hanesine karı, zarar hanesine zararı yazın. Akıllı insan kara yatırım yapar, zarara yatırım yapmaz deyin.

Tags: kekemelik, panik atak, depresyon, vajinismus,  depresyon gaziantep, gaziantep panik atak, gaziantep vajinismus, gaziantep kekemelik, gaziantep psikolog, aile terapisi, cinsel terapi, sınav kaygısı, erken boşalma